12 Ekim 2013

Son Konuşma - Randy Rausch & Jeffrey Zaslow

Kitap: Son Konuşma
Yazarlar: Randy Rausch & Jeffrey Zaslow
Yayınevi: Butik Yayınları


            Aileme; "Duvarıma bir şeyler boyamak istiyorum." dedim.
            "Ne gibi" diye sordular.
            "Benim için önemli olan şeyler." diye yanıtladım. "Düşündüğüm şeyler güzel görünecek. Sizde göreceksiniz..."
            Bu açıklama babama yeterli olmuştu. Onun bu yanı mükemmeldi. Sadece gülümseyerek yaratıcı yanımızı teşvik ederdi. Heyecan parıltılarımın, havai fişeklere dönüşümünü izlemeye bayılırdı.
            Profesör Rand, ailesinin onayıyla odasındaki duvarına yapmak istediği ve gerçekleştirmek istediği tüm hayallerini boyamaya koyuldu. Büyüdü ve hayatı duvarlardan taşıp, daha büyük alanlara uzandı. Bir profesörlük serüvenini ve aynı zamanda bir kanser hastasının hayata bıraktığı bu güzel eser için bende sizden müsaade istesem ve sizi onunla tanıştırsam;  "Size iyi bir dost olacak"...
            Profesör Rand Raunsch karnının üzerindeki hafif ağrılar hissetmeye başlar ve doktora gider. Daha sonralarında sarılık baş gösterir ve doktorlar Hepatit olduğunu düşünür. Ancak pankreas kanseri olduğunu öğrenmesi uzun sürmez. Doktorların müdahaleleri ve pankreas kanserinin diğer kanserlere göre daha zor mücadele edilen özelliği dolayısıyla, Profesör Raunsch için kısa bir süre kalmıştır. Öğretmenlik yaptığı üniversitede bir son konuşma ile artık vedalaşma vaktinin geldiğini kendisi de bilmektedir.
            Ancak Rand; bu son konuşmayla çocuklarına vefat ettikten sonra da babalarını tanıyabilecekleri bir sunum yapmaya çalışır. Aynı zamanda bu sunum öğrencileriyle de vedalaşma sunumudur. Kitapta Profesör genel bir hayat kanunuyla başlar "Mühendislik, kusursuz çözümler bulmak değil, sınırlı kaynaklarla elinizden gelenin en iyisini yapmaktır." Çocuklarına kurallarından, başarılarından, bilgisinden daha çok hayallerini miras bırakmak istiyordur.
            Hayatında baba kavramını "Hemen her gün, insanlara babamdan duyduğum şeyleri söylerim. Bunun bir sebebi, kendi bildiklerinizi sunarsınız. Ben de her fırsatta babamdan duyduklarımı aktarmak istiyorum." diyerek açıklar... Çocuklarıyla olan büyük hayallerini gerçekleştirmeye vakti kalmamıştır. Ancak Rand vazgeçmez ve Amerikan Futbol Hocası Graham'ın dediği o etkileyici cümlelerle farklı bir ufuktan bakar...
            "Dokuz yaşımdayken Amerikan Futbolu oynamaya başladım ve futbol bana yardımcı oldu. Bugün olduğum kişi olmamı sağladı. Ulusal Futbol Ligine (NFL) ulaşamasam da, bazen bu hayale ulaşamamaktan, ona erişememiş olmaktan, eriştiğim pek çok hayalime göre daha fazla şey kazandığımı düşünüyorum.
            İlk antrenmanımız da sahada hiç top yoktu, biz ise meraklı gözlerle bakıyorduk. Ve Koç Graham açıkladı "Topa ihtiyacımız yok."
            Bir sessizlik oldu, biz tam bunu düşünürken... "Bir futbol takımında sahada kaç kişi vardır?" diye sordu. "Bir takımda 11 kişi, sahada ise iki takımdan toplamda 22 kişi vardır."
            "Ve belirli bir süre içinde, kaç kişi topa dokunabilir?"
            "Sadece bir kişi!"
            "Doğru" dedi. "O yüzden şimdi biz, diğer yirmi bir kişinin yaptığını yapacağız..."
            Hayatındaki her yaşanılandan bir ders çıkarmayı başarmış, kişiliğini çıkarttığı bu edinimlerle bütünlemiş Rand Pausch'ın yaşamını en başından öğrenmeye ne dersiniz... 
            Kitap 240 sayfa ve bir profesörün hiçbir kalıp bilgisiyle karşılaşmıyorsunuz. Sizde hayallerinizi ufak bir kağıda yazıp onu gerçekleştirmeye çalışın.
            Unutmayın ki "Dünyadaki tüm gerçekler sınırlıdır. Sizleri sınırsızlaştıran ve özgürleştirecek olan hayallerinizdir."


            Keyifli Okumalar... 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.