11 Şubat 2014

En İyi Teklif / Giuseppe Tornatore

10 üzerinden 7...
Henüz Hatasız Düşünme Sanatı adlı kitabı yeni bitirmiştim ki; Giuseppe Tornatore'nin en iyi teklifini seyrettim.
Film ve kitapta iyiydi. Filmi izlemediyseniz izlemenizi tavsiye ederim. :)

Bir psikolojik tutukluk yaşıyorsanız, size yaklaşmak zordur. Ancak sizi fethetmek kolaydır. Nasıl mı?
Sempati duygusu her zaman çok yakışıklı erkeklere veya güzel kadınlara karşı hissedilen bir duygu değildir.
İnsanlar aynı acıları yaşayan insanlara da sempati duyarlar, onları anlamak için çabalarlar… Kısacası o insan için ne yapabileceğini bulmaya çalışırlar.
Hatasız Düşünme Sanatı adlı kitapta da bu (tüm) insanların bir zaafı olarak ele alınıyor.
Marketlere gittiğinizde size ürün tattıran birçok firmanın asıl amacı, kendinizi ona karşı sorumlu hissetmenizi sağlamaktır. Tattığınız bir lezzeti almak zorunda hissedersiniz. Aynı zamanda sizi sempatik bulan bir firma imajına karşı fark etmeden sizde sempati duymaya başlarsınız.
“Siz bizim için değerlisiniz” diyen bir etiket, beynimizde “Sende benim için değerlisin” diyen pasif bir tepki oluşturur.

Kitapta sempati duymanın bağımlı kılabileceğini okuduktan sonra böyle bir film seyretmek ayrıca cazip geldi. Adamın sempati ve git gide artan aşk duygusuyla, kişiliğinde nasıl bir değişimin içine girdiğini görebiliyorsunuz.


Claire gerçekten adamı her an yakalayacağı noktayı çok iyi kestirebilen bir kadına dönüşüyor. Kelimeleri adamı şaşkınlığa sürüklerken bile, Claire bir anlık hamleleriyle adamın mantıklı düşünmesine tekrardan engel oluyor. Aslında Claire’nin kurmaca yaşamında, adamın özelliklerinin üzerinden giderek ilerlemesi ufak bir sempatik duygu oluşturuyor.
Virgil'in, Claire'yi gerçekten sevdiğine inandığınız doruk noktasında ise bir anda tüm hikaye çözülüyor… Keyifli geçen bir keşif ve sonunda tüm keşfedilenlerin bir kurmaca olduğu gerçeği…


Geçelim mevzunun eğlenceli kısmına.

Film bittiğinde… Virgil her şeyini kaybettiğinde, hala Claire’yi aramaya devam eder. Film Claire'nin tek huzur bulduğu mekanda, Virgil'in onu beklediği mekanda biter. Her şeyini kaybetmiş bir adamın duygularını kaybetmemesi... Bence en iyi teklif bu...

Filmin bittiği Gece ve Gündüz lokantası harikadır. Tasarımından öte, orası Claire için özel bir mekandır. Karakterlerin bir anda iç içe girdiği film, bitişinde ise tüm karmaşasını çözüp, size farklı bir fikir karmaşasında bırakıyor...

Aşk, hayatı; cinayet, ölümü sıradanlıktan kurtarır.
         Ahmet Ümit / Beyoğlu'nun En Güzel Abisi

En İyi Teklif Filmini Merak Edenler İçin IMDB  tık tık...
Hatasız Düşünme Sanatını Merak Edenler İçin NTV Kitap tık tık...
Keyifli Seyirler ve Okumalar

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yorum yaptığınız için teşekkür ederim.